​​​​​TURQUAS Projesi Kapsamında 4. ve 5. Bölgesel Toplantıları Gerçekleştirildi​

Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen 'Türk Yükseköğretim Sisteminde Avrupa Yükseköğretim Alanı Reformlarının Uygulanması ve Sürdürülebilirliği' (TURQUAS) Projesi'nin 1. İş Paketi kapsamında, 06-07 Aralık 2018 tarihlerinde Eskişehir Teknik Üniversitesi'nde "Yeterlilik Temelli Program Çıktılarının Kalite Güvencesi" konulu Bölgesel Toplantılar gerçekleştirildi. 06 Aralık 2018 tarihindeki 4. Bölgesel Toplantıya 37 farklı üniversiteden ve 07 Aralık 2018 tarihindeki 5. Bölgesel Toplantıya 39 farklı üniversiteden mühendislik, fen, eğitim, sağlık ve sosyal bilimler alanlarını temsilen öğretim elemanları davet edildi.

Toplantı programlarının açılış bölümünde, TURQUAS Projesinin amacı, kapsamı, iş paketleri ve proje ekibi konularında bilgilendirme yapan Yükseköğretim kalite Kurulu Başkan Yardımcısı ve Proje Ulusal Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu; Projenin, Ülkemizde Yükseköğretim alanında hali hazırda yürüyen kalite güvencesi çalışmalarına katkı sağlaması beklenen çıktıları hakkında bilgi verdi. Toplantı, Program ve Ders Öğrenme Çıktıları ve İş Yükü Temelli Kredi Sistemi konusunda Prof. Dr. Süheyda Atalay ile Prof. Dr. Lerzan Özkale'nin, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ), Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ), Yükseköğretimde Temel Alan Yeterlilikleri ile İlişkilendirme ve Yükseköğretim sistemimizdeki Uygulanma Düzeyi konusunda Proje Ulusal Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Durman'ın gerçekleştirdiği sunumlar ile devam etti. Öğleden önceki oturum soru cevap kısmıyla tamamlandı.

Programın öğleden sonraki bölümünde, TYYÇ, Yükseköğretim Temel Alan Yeterlilikleri ve Program çıktılarının ilişkilendirilmesi, yeterlilik ve öğrenci işyükü esaslı kredi ve müfredat belirlenmesine ilişkin uygulamaların yapıldığı çalıştaylar gerçekleştirildi. 5 farklı alanda (Eğitim, Fen, Mühendislik, Sağlık ve Sosyal Bilimler) eş zamanlı olarak gerçekleştirilen çalıştaylara, Ulusal Uzman moderatörlüğünde, ilk gün düzenlenen 4. Bölgesel Toplantıya 37 farklı Yükseköğretim Kurumundan  172 katılımcı ve ikinci gün gerçekleştirilen 5. Bölgesel Toplantıya 39 farklı Yükseköğretim Kurumundan  168 katılımcı iştirak etti. Yükseköğretim Kurumlarında, program çıktılarının kalite güvencesinin sağlanması konusunda içselleştirilme düzeyinin artırılmasını hedefleyen çalıştaylar, grupların uygulamalar sırasındaki güçlü ve iyileşmeye açık alanlarla ilgili görüşlerini sunması ile sona erdi.

 

Söz konusu toplantılarda yapılan sunumlara aşağıda bulunan bağlantılardan erişilebilmektedir.

Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu'nun sunumu için tıklayınız.

Prof. Dr. Süyehda Atalay ve Lerzan Özkale'nin sunumu için tıklayınız.

​Prof. Dr. Mehmet Durman'ın sunumu için tıklayınız.



​​